
Pengguna pada hari ini semakin ramai memilih makanan yang produk - produk bercirikan semula jadi, organik dan pengamalan makanan sihat, kerana pengguna pada masa ini yang lebih mementingkan kesihatan.
Berita NST baru - baru ini telah melaporkan bahawa penduduk negara kita banyak yang telah mengidap pelbagai jenis penyakit yang merbahaya. Dilaporkan oleh NST 7 daripada 10 orang dewasa mengidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan juga kanser. Kesemua penyakit-penyakit ini banyak yang membawa maut dan juga memerlukan kos rawatan yang tinggi.
Baru - baru ini juga NST telah melaporkan sebahagian sayuran yang dijual dipasar selayang banyak mengandungi sisa racun rumpai yang merbahaya. Kebanyakan penyakit NCD ini sebenarnya boleh dicegah dengan pengambilan makanan sihat ataupun makanan secara sihat dan juga mengamalkan senaman yang rutin.
Amalan makanan yang sihat ini dapat dibantu dengan penggunaan minyak kelapa dara dalam makanan harian kita. Minyak kelapa dara perlu diperluaskan penggunaannya. Ia perlu digunakan dalam masakan kita seperti dalam proses penggorengan makanan.
Kebaikan minyak kelapa dara ialah ia tidak mengandungi kolestrol dan juga tidak mengandungi asid lemak trans. Asid lemak trans inilah sebenarnya penyebab utama penyakit jantung kerana kehadiran asid lemak trans ini akan meningkatkan tahap kolestrol yang tidak baik (LDL) serta mengurangkan tahap kolestrol baik (HDL).
Lemak trans terhasil daripada proses penghidrogenan iaitu proses penambahan hidrogen kepada lemak tidak tepu. Proses penghidrogenan merupakan proses untuk menjadikan minyak sayuran tidak tepu seperti minyak soya, minyak kelapa sawit, diubah secara kimia menjadi lemak yang tepu.
Minyak sayuran tidak tepu perlu melalui proses penghidrogenan untuk menjadi minyak tepu, supaya minyak ini lebih stabil ataupun dengan kata lain ianya tidak mudah rosak ataupun tengik dan dengan ini ia boleh disimpan lama. Lemak trans merupakan lemak yang tiruan yang tidak diperlukan oleh badan kita.
Minyak kelapa dara pada semula jadinya sememang adalah merupakan minyak tepu. Oleh itu minyak kelapa dara tidak perlu menjalani proses penghidrogenan, dengan ini ia tidak mengandungi lemak trans.
Minyak kelapa dara juga amat stabil kepada apabila dipanaskan. Oleh itu penggunaan minyak kelapa dara sebagi minyak pengoreng bahan makanan amat baik dan minyak ini boleh digunakan untuk penggorengan berkali - kali. Mulakanlah penggorengan makanan anda menggunakan minyak kelapa dara bagi menjamin kesihatan anak -anak kita pada masa hadapan.
No comments:
Post a Comment